Tajomstvo mačacích labiek – čo ste o nich doteraz netušili?

Mačacie labky sú úžasné! A teraz nehovoríme o čokoláde (aj keď aj tá chutí skvele). Labky mačiek sú azda najroztomilejšou časťou mačky. Sú mäkučké a jemné a kým váš drobec nevystrčí pazúriky, dá sa s nimi pekne hrať. To však nie je ich jediná funkcia a mačacie labky slúžia na veľa dôležitých účelov v živote mačky – od škrabania, chladenia sa až po zmiernenie stresu.

Mačacie labky ako senzor citlivosti

Mačacia labka je vysoko citlivá – obsahuje tisíce nervových zakončení, vďaka ktorým mačka cíti vibrácie či zemskú príťažlivosť. Labky tiež mačky využívajú na lov koristi, vďaka nervovým receptorom udržujú rovnováhu, vnímajú gravitáciu, nerovnosti a textúru povrchu. Mačky svoje labky zároveň využívajú ako testovacie nástroje, čo sa teploty, bezpečnosti a štruktúry týka. Okrem teploty a tlaku sú mačacie labky obzvlášť citlivé aj na bolesť.

Mačky môžu byť praváci alebo ľaváci, rovnako ako ľudia

Tak si predstavte, že štúdie dokazujú, že mačky, rovnako ako ľudia, môžu mať dominantnú jednu končatinu (labku), ktorú uprednostňujú pred druhou, čo sa vykonávania úloh týka. Výskumy ukázali, že pri samčekoch je vyššia pravdepodobnosť, že použijú pravú prednú labku, zatiaľ čo samičky uprednostňujú ľavú zadnú. A ešte jedna zaujímavosť. Ľudia majú dominantné viac ruky, než nohy. Mačky zas predné nohy. To znamená, že ak sa mačka venuje náročnejším úkonom, využíva na ich plnenie vždy predný pár labiek.

Mačky chodia po špičkách

Že mačaciu chôdzu nepočuť? To bude asi tým, že mačky sú prstochodci – chodia po špičkách. Chôdza po špičkách im umožňuje pohybovať sa oveľa tichšie a rýchlejšie, čo z nich robí skvelých lovcov a sú tiež vynikajúce v úteku, pokiaľ ide o väčších predátorov. Chôdza a beh po prstoch im umožňuje predlžovať krok, zvyšovať rýchlosť a stišovať krok.

Mačacie labky tlmia nárazy

Vankúšiky na spodku labiek tlmia nárazy a zmäkčujú pristátie, keď mačka skočí z väčšej výšky na zem alebo doskakuje na nerovný povrch. Rovnako tak znižujú zvuk, ktorý náraz vydáva – aj preto sú mačky tak efektívni a nenápadní lovci.

Mačky sa potia labkami

Labkové vankúšiky sú jediným miestom na tele mačiek, ktoré obsahujú potné žľazy, ktoré pomáhajú regulovať telesnú teplotu mačiek a zabraňujú prehriatiu v horúcich dňoch. Môžeme povedať, že slúžia ako chladiaci systém mačacieho tela. Ak je vaša mačka vystavená stresu či strachu, potí sa prostredníctvom labiek, čím sa uvoľňuje.

Labky pomáhajú mačkám komunikovať

Mačacie labky ukrývajú pachové žľazy, ktoré používajú na označenie svojho teritória. Ako to funguje? Okrem viditeľných značiek, ktoré ostanú po škrabaní na vašom nábytku, vždy keď vaša mačka škrabe, zanecháva po sebe aj svoj pach -  účinne si označuje svoje miesto.

Toto je dôvod, prečo mačky inštinktívne škrabú - snažia sa uplatniť si svoj "nárok" na teritórium. Nezabudnite pre svoju mačičku zabezpečiť dostatok zdravých miest na škrabanie, ako je škrabadlo pre mačky.