Prečo moja mačka nechce piť vodu?

Ako každý, tak aj mačky mávajú občas svoje problémy – jedným z nich je aj nechuť piť vodu. Ako zistíte, koľko vody by mala mačka vypiť a kedy už ide o dehydratáciu? Povieme si v nasledujúcich riadkoch.

Koľko vody by mala moja mačka vypiť?

Mačací pitný režim by mala tvoriť predovšetkým čistá voda, ku ktorej musí mať mačka prístup vždy, ideálne aj na niekoľkých miestach v byte. Ak ste doteraz mačke dávali piť len mlieko, pozor na to – mlieko totiž obsahuje kalórie a patrí do kategórie jedlá, preto sa nehodí na bežné dopĺňanie tekutín pre mačku, pretože so sebou nesie riziko obezity.

Ak sa pýtate, koľko vody by mala vaša mačka vypiť, to závisí od niekoľkých faktorov, zvyčajne sa však udáva, že mačky vypijú v priemere 45 mililitrov na kilogram telesnej hmotnosti. Ďalej pitný režim vašej mačičky závisí od toho, aký obsah vody dostáva v krmive (áno, krmivá s obsahom vody tiež môžu slúžiť aj ako náhrada vody pri problémoch s pitím), aká je teplota okolia a aj to, ako veľmi je vaša mačka aktívna a koľko energie minie.

Ako zistím, že je moja mačka dehydratovaná?

Mačky, ktoré majú možnosť chodiť von, na potulky, sa počas každodenných vychádzok napijú z kaluží, bazénov alebo iných nádob na vodu. V takom prípade nechajú misku na vodu nedotknutú, takže doma prijímajú tekutiny len vtedy, ak im podávate mokré krmivo. Preto častokrát nevieme, koľko vody naša mačka za deň skutočne vypila. Vieme však podľa istých príznakov spozorovať, že mačka je dehydratovaná.

Keďže mačky prijímajú vodu všetkými bunkami tela, vrátane pokožky, ak bude v tele vašej mačky nedostatok vody, prejaví sa to tak, že pokožka bude pôsobiť ochabnuto a vráskavo. To zistíte jednoducho – chyťte mačku za záhyb kože na krku, opatrne ho podvihnete a následne pustíte. Ak sa pokožka rýchlo stiahne späť, vaša mačka nemá problém s vodou, ak sa pokožka vyrovnáva veľmi pomaly, je to znak, že vaša mačka trpí nedostatkom vody. Dehydratáciu mačky spozorujete aj podľa jej očí. U dehydrovaných mačiek očné bulvy skĺzajú späť do očnej jamky.

Príčiny nedostatku vody

Väčšina mačiek je dehydrovaných práve kvôli nedostatku vody – čím menej pijú, tým menej tekutín sa nachádza v ich organizme. Častokrát sa tak deje najmä počas horúcich letných mesiacov, preto by sme obzvlášť v tomto období mali dávať zvýšený pozor na pitný režim mačiek. Medzi príčiny dehydratácie u mačiek však patria aj iné príznaky (ochorenia), ktoré môžete na svojich miláčikoch badať:

  • zvracanie a hnačka (v dôsledku infekčných ochorení alebo otravy)
  • závažné poškodenie obličiek
  • nedostatočnosť nadobličiek (Addisonova choroba)
  • popáleniny
  • liečba liekmi na odvodňovanie (diuretikami)
  • úplavica močová (diabetes insipidus)

Ďalšie príznaky dehydratovaných mačiek:

  • zhoršenie celkového zdravotného stavu až po bezvedomie
  • znížené alebo chýbajúce močenie
  • urémia: príznaky otravy v dôsledku nedostatočného vylučovania močových látok (močoviny, kyseliny močovej)
  • nízky krvný tlak (hypotenzia)
  • desikkóza (dehydrované telo, môže byť pre mačku život ohrozujúca)

Ako liečiť dehydratáciu u mačiek?

Ak spozorujete na svojej mačke podobné príznaky alebo nadobudnete pocit, že s jej pitným režimom nie je čosi v poriadku, obráťte sa na svojho veterinára. Vo väčšine prípadov stanoví tekutinovú liečbu na šetrné zavedenie vody do organizmu. Tekutina (infúzia) sa môže podávať pod kožu alebo do žily a jej zloženie závisí od typu dehydratácie.

Dehydratácii svojej mačky môžete zabrániť aj vy doma – mačky, ktoré sú kŕmené suchým krmivom, majú väčšiu tendenciu trpieť nedostatkom vody. Preto používajte krmivá, ktoré sú prispôsobené tak, aby mali vyšší obsah tekutín. Takisto nezabudnite denne čistiť misku na vodu – ideálne, ak v dome/v byte rozostavíte niekoľko misiek, napájadiel, s čerstvou vodou tak, aby k nim mačka mala bezproblémový prístup.