Prečo mačky mňaukajú a čo znamená ich „reč?“

Mňaukanie mačky nie je iba nezmyselný (a miestami niekedy otravný – ak neprestáva) zvuk, ktorý vaši domáci miláčikovia vydávajú. Mačky mňaukajú z konkrétneho dôvodu – aby komunikovali so svojimi majiteľmi. Napríklad aj vtedy, keď majú špinavú toaletu alebo niekto sedí na ich obľúbenom mieste, alebo sú smädné. Určite si mňaukanie mačky treba všímať, pretože to môže byť dôležitý signál.

Mačky medzi sebou komunikujú

Ak by ste pozorovali dospelé mačky, všimli by ste si, že medzi sebou komunikujú, zriedkakedy však mňaukaním. Mačiatka mňaukajú, aby privolali svoju mamičku, mňauká tiež samička v ruji, kde signalizuje samcovi, že je pripravená na rozmnožovanie. V iných prípadoch medzi sebou mačky zvyčajne komunikujú syčaním, prskaním, piskotom, pomňaukávaním a pradením.

Čo znamená, keď mačka mňauká?

Určite ste spozorovali, že mačky mňaukajú výhradne pri komunikácii s človekom. Vo vzájomnej komunikácii mačky vydávajú syčanie, vrčanie a predovšetkým komunikujú postojom či polohou uší. Môžeme sa domnievať, že mačky sa naučili mňaukať sledovaním reakcií ľudí v ich okolí a mňaukanie si zdokonaľovali niekoľko stoviek rokov. Mňaukanie mačiek je veľmi individuálne a môžeme ho prirovnať k detskému plaču – človek naň reaguje inštinktívne a so záujmom – to isté od mňaukania očakávajú i mačky. Niektoré mačky sú tichšie a niektoré zas „zhovorčivejšie.“

Každá mačka používa niekoľko zvukov (mačacích slov), zvyčajne pri konkrétnej situácii. Jedno zamňaukanie znamená pozdrav, iné zas radosť z toho, že vás vidí. Tretím sa dožaduje jedla a pitia a ďalším zas dáva najavo svoju nespokojnosť. Mačky mňaukajú na majiteľa, keď sa chcú hrať alebo chcú upútať pozornosť, nudia sa a očakávajú hru alebo hladkanie. 

Ak sa mačka motá okolo svojej misy alebo beží za pánom, keď ide do kuchyne, očakáva jedlo. Môže na vás mňaukať, ak sa chce dostať cez zatvorené dvere – vyjsť von, vojsť do skrine alebo do inej miestnosti. Ako sme už spomínali, mňaukaním dávajú mačky najavo aj svoju nespokojnosť – napríklad keď majú špinavú mačaciu toaletu alebo im treba vymeniť mačaciu podstielku.

Určite je dobré všímať si mňaukanie mačky – mačky, ktoré mňaukajú bez zjavného dôvodu, často signalizujú utrpenie. Zvláštne mňaukanie mačky, ktorá bola zvyčajne tichá, môže zas signalizovať chorobu.

Mňauká vaša mačka priveľa?

Mňaukanie mačiek je normálne a musíte ho zohľadniť predtým, než si mačku prinesiete domov. Mňauká však vaša mačka hlasno neustále – uprostred noci alebo počas rodinnej večere? Nikdy ju za to netrestajte, majte na pamäti, že mňaukanie je informácia a treba zistiť príčinu. Mačka tak môže naznačovať bolesť alebo len nedostatok vody v miske – situácia si preto vyžaduje adekvátnu reakciu majiteľa. Ak zviera iba vyžaduje pozornosť alebo jedlo, upokojte jeho potreby tak, aby bolo spokojné. Ak mačka pomocou mňaukania dosiahne, čo chcela, verte, že to zopakuje aj nabudúce a vy už budete rozumieť, čo vám mňaukaním chce povedať. Plus malá rada na záver – majte na pamäti, že mačky, ktoré na vás mňaukajú, vám takto dávajú znamenie lásky a priateľstva. Pretože – rovnako tak, ako ľudia, ani mačky nehovoria s tými, ktorých nemusia. ;)