Ako zabaviť mačku v byte: Vyskúšajte tieto rady a tipy

Zaobstarať si mačku do bytu nie je zlý nápad. Predsa len – je to však iné, ako keď mačka žije na dvore. Ako teda zabaviť mačku v byte tak, aby jej nič nechýbalo? Vyskúšajte niektoré z nasledujúcich tipov.

Doprajte im svoju spoločnosť

Určite už svoju mačku dobre poznáte a viete, kedy chce mať pokoj (aj od vás) a kedy naopak, chce byť vo vašej prítomnosti. Ak vás mačka bude sledovať, napríklad do kúpeľne, nečudujte sa. Kým sa vy umývate, niektoré mačky rady vylihujú na okraji vane alebo podriemkavajú v miestnosti, v ktorej trávite najviac času.

Domček pre mačky

Každý majiteľ mačiek vie, že sú to inteligentné, no miestami aj prefíkané tvory, ktoré je nutné občas zabaviť. Predsa len, mačky nie sú stvorenia, ktorým stačí len miesto na spanie, to je veľký omyl. Ak ste zručný majster, vyskúšajte pre svojho miláčika vyrobiť mačací strom alebo domček, ktorý by jej poslúžil ako preliezačka a atrakcia, ale aj ako miesto na odpočinok.

Domček pre mačky by mal mať pevný základ a viacero terás v rôznych výškach. Na svojom „posede“ môže mačka cvičiť, driemať či pozorovať miestnosť z výšky alebo bude mať svoje bezpečné miesto, kam sa môže ukryť a kde môže tráviť čas. Dnes existuje niekoľko variant domčekov pre mačky – nielen, že dobre vyzerajú, aj skutočne plnia svoj účel. V domčeku môžu byť vytvorené lezecké priestory, ktoré mačky obľubujú. Na takomto domčeku si mačky radi obrúsia aj svoje pazúriky a tak sa nemusíte báť, že by vám potom zničili kreslo alebo sedačku.

Keď bude váš mačací domček hotový, umiestnite ho do rohu obývačky a sledujte, ako sa vaša mačka zabáva.

Hračky pre mačky

Mačku potešíte hocičím, čo sa dá zavesiť (hoc aj na kľučku) alebo položiť na podstavec (pružina s loptičkou na konci), klbkom alebo motúzom, minilaserom, vypchatou plyšovou hračkou či loptičkami od výmyslu sveta, ktoré sa kotúľajú, poskakujú, zvonia, pištia či menia tvar.

Odmena za dobré správanie

Nielen psov, ale aj mačky odmenou vychovávate, ale zároveň medzi sebou upevňujete i vzájomné puto. Pri mačkách to ide o čosi ťažšie, nakoľko len krátko udržia pozornosť a preto ich treba odmeniť okamžite. Použila vaša mačka mačací záchod a vy ju chcete za to odmeniť? Dajte jej maškrtu do cesty z wc, ktorou bude odchádzať, aby pochopila, za čo ju dostala. Chváľte ju aj slovne, aby z toľkých maškŕt zasa nepribrala. ;)

Výbeh pre mačky

Ak sa občas nebojíte vziať svoju mačičku von „vyvenčiť,“ tak jej pár minút vonku isto neuškodí – samozrejme dajte pozor, aby neutiekla. Ak máte oplotený pozemok, tak ešte lepšie – pozor na diery v plote a pletivo pridajte aj zhora. Ak máte terasu, balkón alebo vnútorný dvor, môžete ho zastrešiť sieťkou.