Aké krmivo zvoliť pre kastrované mačky?

Mačky sú rôzne a rovnako rôzne je to aj s výberom krmiva. Napríklad mladá mačka potrebuje iné množstvo živín než dospelá či stará mačka, niektoré mačky sú zas aktívnejšie, hravejšie a niektoré zas lenivejšie a preto niektoré potrebujú viac živín a kalórií, pričom iné zas nie a tak ďalej.

V tomto článku sa bližšie pozrieme na kastrované mačky, nakoľko kastrácia je zásahom do tela mačky a preto aj strava pre kastrované mačky by mala zohľadňovať individuálne potreby každej mačky. Aké krmivo je teda vhodné zvoliť pre kastrované mačky a ako naň mačku začať postupne privykať?

Čo je kastrácia mačiek

Predtým, než sa pozrieme na krmivo pre kastrované mačky a jeho zloženie, povieme si, čo pojem kastrácia znamená a prečo je pre mačky, ktoré sa nevyužívajú na chov, nutná. Okrem toho, aby nedochádzalo k neželanému množeniu mačiek a tým pádom sa nestávali prípady, že sú mačiek plné útulky (až po najhoršie možné scenáre zbavenia sa nechcených mačiatok), je dôležitá aj ochrana zdravia mačiek.

Zverolekárom vykonaná kastrácia/sterilizácia predstavuje rutinný zákrok, ktorý mačke spôsobí iba zriedkakedy problémy. Práve naopak, kastrované mačky zriedkavejšie ochorejú na rakovinu a sú tiež menej náchylné na stres. Kastrované mačky sú navyše pokojnejšie – voľne pohybujúce sa mačky už nemajú taký silný sklon k niekoľkokilometrovým potulkám ako nekastrované mačky. Za dôsledok to má práve kastrácia, ktorá mení metabolizmus a hormonálnu rovnováhu mačky, čo môže byť sprevádzané určitými zmenami – úbytok pohlavných hormónov, ktoré sa dosiaľ podieľali na regulovaní chuti a rýchlosti organizmu, čím sa zmení spotreba energie, no chuť vykastrovaných mačiek zostáva často bezo zmeny. Mnohí majitelia kastrovaných mačiek môžu dokonca v dôsledku kastrácie u svojej mačky pozorovať priberanie na hmotnosti.

Ako vybrať kvalitné krmivo pre kastrované mačky

Mačky po kastrácii vyžadujú väčšinou o niečo menej kalórií, aby pokryli svoju dennú potrebu. Napriek tomu ale netreba zabúdať na dôležité vitamíny a živiny, ktoré prispievajú k ich zdraviu. Znížiť kastrovanej mačke krmivo? Rozhodne nie – ale nájsť také krmivo, ktoré bude mať menej kalórii a zároveň dostatok živín na zachovanie dôležitých funkcií mačacieho tela.  Ideálna výživa pre kastrované mačky by preto mala zohľadňovať spotrebu vitamínov a živín a popritom obsahovať kalórie a tuky podľa potreby.

Dnes už na trhu existujú dostupné hotové krmivá pre kastrované zvieratá, ktoré obsahujú prímesi ako:

  • aminokyseliny (L-karnitín), ktorý pozitívne vplýva na naberanie hmotnosti
  • vápnik/fosfor – vyvážený pomer je dôležitý pre rovnováhu minerálnych látok v tele mačky
  • bielkoviny zasýtia a zaručujú naberanie svalovej hmoty aj pri menej aktívnych mačkách
  • antioxidanty zas podporia opravný mechanizmus jednotlivých buniek.

Jedným z takých druhov krmív je aj prémiové krmivo Super Benek STRONG & HEALTHY CAT – STERILIZED, určené pre sterilizované mačky a kastrovaných kocúrov starších viac ako 1 rok, s obsahom živočíšnych bielkovín až 77 %.

Granule Strong & Healthy Cat sú vyrobené belgickou technológiou s jedinečnou receptúrou. Jedinečná výživová receptúra ​​krmiva pre mačky Super Benek Strong & Healthy Cat sterilized je určená pre kastrovaných kocúrov a sterilizované mačky a má optimálny pomer bielkovín a tuku a nižšiu kalorickú hodnotu.

Ako pripraviť mačku na zmenu krmiva?

Správne krmivo pre kastrované mačky ste už našli, teraz prichádza na rad zmena krmiva – nebude to jednoduché, mačky častokrát nerady spolupracujú, najmä vtedy, keď sa musia vzdať obľúbeného krmiva v prospech nejakého neznámeho špeciálneho krmiva. Preto na to musíte ísť krok za krokom. Skúste najprv vmiešať jednu čajovú lyžicu nového krmiva do obvyklej stravy a potom podiely nového krmiva pomaly zvyšujte, kým nové krmivo úplne nenahradí to staré. V ideálnom prípade znižujte dávky maškŕt a pochúťok, kým mačka nebude akceptovať nové krmivo.

Držíme palce vám aj vášmu mačaciemu miláčikovi!