10 zaujímavých faktov, ktoré ste o mačkách doteraz zrejme netušili

Mačky sú záhadné stvorenia, ktoré si ľudské srdcia podmaňujú už tisícky rokov, no pre ich neprístupnosť a tajomnosť vieme len ťažko zistiť, čo sa im odohráva v hlave. Preto o nich existuje niekoľko zaujímavých faktov, o ktorých ste zaručene doteraz nevedeli. Príjemné čítanie!

Mačky strávia 70 % svojho života spaním

Máte doma chlpatého mačacieho leňocha, ktorý miluje vylihovanie? Nuž, je to tak, mačky skutočne trávia 70 % svojho života spánkom, čo predstavuje približne 13 – 16 hodín spánku denne. To je ale ťažký mačací život, že?

Mačky sa čistia až 5 hodín denne

Rovnako ako so spánkom, i s oblizovaním a čistením samej seba sa mačka veru neponáhľa a dokáže tým stráviť aj 5 hodín denne – a robí jej to dobre.

Mačky sa lízaním ochladzujú

Oblizovanie srsti nie je len nástrojom na čistenie sa, ale je to aj akousi osobnou klimatizáciou mačky. Najmä počas horúcich letných dní si mačky lízaním zvlhčujú kožuch a pokožku, čo ich príjemne ochladzuje.

Mačka môže byť na vás alergická

O alergii na mačaciu srsť ste už isto dačo počuli, no že to môže fungovať aj opačne? Okrem sezónnych alergií môžu mačky skutočne trpieť aj alergiou na ľudí, obvykle však na nejakú látku – či už v ich parfume, mydle alebo v pracom prostriedku. Ak mačka od vás bočí alebo má nádchu, je to signál toho, že by ste mali zmeniť kozmetiku.

Mačky nepoznajú sladké

Mačky nemajú receptory na to, aby im sladké chutilo. Preto sa nikdy nepustia do vašich koláčov či sladkostí. Mačky nepoznajú ani chuť sladkého. To však ale neznamená, že nemajú dokonale vyvinutú chuť celkovo. Mačka vie rozlíšiť, že sme zmenili značku jej potravy alebo že sme začali používať inú mačaciu podstielku. Sladké síce necítia, no dobre vnímajú horkú chuť, čo môže byť dôvodom toho, prečo sú také vyberavé.


Plus bonus: Mačky majú až 200 pachových receptorov. Ich čuch síce nie je tak ostrý, ako u psa, ale mačky majú 14x citlivejší čuch ako ľudia.

Mačacie pradenie má viac významov

Mačky pradú, keď sa cítia dobre, no pradenie spustia aj v prípade, keď sú hladné, vystrašené alebo zranené. Pradenie totiž na mačky pôsobí auto-upokojujúco a preto ak im nie je práve najlepšie, automaticky pradú.

Mačky dokážu vidieť v absolútnej tme

Sietnica mačky je vybavená tak, že dokáže zužitkovať akékoľvek minimálne svetlo. Preto sa dokáže s prehľadnosťou pohybovať aj v prostredí, kde si ľudské oko nedovidí ani na špičku nosa. Za denného svetla však mačky nevidia tak dobre, ako my ľudia. Mačky rozlišujú odtiene modrej a žltej, trochu zelenej so sivou, bielou a čiernou – vnímajú ich však menej sýto ako ľudia.


A ešte jedna zaujímavosť: Mačky dokonca periférne vidia viac ako ľudia. Ich zrakový dosah je až 200 stupňov, čo je približne o 20 % viac ako ľudí. Jednoducho povedané – mačka vás uvidí, aj keď sa k nej budete zakrádať od chrbta.

Mačky počujú viac ako psy

Môže za to ich špeciálne trojuholníkovo tvarované ucho, ktoré pôsobí ako zvukový lievik. Preto pri otváraní konzervy s jedlom mačka pribehne oveľa rýchlejšie ako pes, pretože všetko začuje omnoho skôr.

Mačky vyjadrujú svoje emócie očami

Vždy, keď mačka zatvorí oči a následne na vás žmurkne, znamená to, že vám verí a berie vás ako priateľa. Mačky totiž vyjadrujú svoje emócie tak, že komunikujú očami. Pomalé žmurkanie je pozitívnym znakom toho, že vám dôveruje. Priamy pohľad alebo zízanie ale mačku zneistí a bude vás považovať za hrozbu.

Mačky poznajú hlas majiteľa, no ignorujú ho

O tom, že mačky sú tak trošku neposlušné a ignorantské, sa stihlo presvedčiť už veľa mačacích milovníkov. Mačky síce vedia rozoznať hlas ich majiteľa, no často sa rozhodnú ho ignorovať. Prečo je to tak? Jednoducho sa im nepáči počúvať ľudské príkazy.