Na čo všetko myslieť predtým, než si zaobstaráte domov mačku

Uvažujete nad mačacím miláčikom do bytu? Ani sa vám nečudujeme, malé mačiatka sú jednoducho roztomilé a sladké! No to nie je všetko – ani sa nenazdáte a vaše roztomilé mačiatko razom vyrastie na dospelú mačku, ktorá bude mať svoje potreby a ktorá bude s vami žiť ďalších niekoľko rokov. Preto si zadováženie mačičky treba vopred zvážiť, než si klbko šťastia bezhlavo prinesiete domov.

Ako teda zariadiť, aby mačičke žijúcej v byte nič nechýbalo a ako sa celkovo pripraviť na jej príchod? Spísali sme za vás niekoľko užitočných rád, aby vaše spolužitie v domácnosti bolo idylické a vaša mačička mala takú starostlivosť, akú si zaslúži.

Predtým, než si mačičku zaobstaráte

Skôr, než si mačku zaobstaráte, dôkladne si premyslite, či máte doma dostatok miesta. Nebude nikomu v rodine nová mačka vadiť? Nebude jej nikto z okolia ubližovať? Nehrozí jej nebezpečenstvo zo strany iných zvierat, ktoré chováte? Ak ste na všetky otázky bez zaváhania odpovedali NIE – hurá, poďme na to! Ak ste čo i len pri jednej na chvíľu zaváhali, mali by ste si obstaranie mačičky radšej na istý čas odložiť.

Hodí sa vôbec mačka do bytu?

Rovnako, ako mačka, ktorá žije vonku, tak aj mačka, ktorá žije v byte, môže prežiť šťastný a naplnený život – treba však brať do úvahy povahu mačičky, akej je rasy a aj to, či je zvyknutá na vonkajší výbeh alebo je od narodenia v byte a či sa dokáže prebaviť aj sama. V tomto prípade je dobré poradiť sa s predchádzajúcim majiteľom alebo útulkom, odkiaľ si mačičku beriete – mali by ste si vybrať takú, ktorá je na pobyt vnútri zvyknutá alebo ktorej pobyt v byte bude vyhovovať.

Zviera v byte je zodpovednosť

Ak ste boli doteraz zvyknutí veľa cestovať, aj na dovolenky, alebo častokrát byť dlho v práci až do večera, v spolunažívaní s chlpatým štvornohým miláčikom už bude všetko inak. Menšie aj väčšie rozhodnutia budete musieť robiť s ohľadom na vašu mačičku – preto myslite na to, že spolužitie s mačkou zmení váš život na dlhú dobu. Väčšina majiteľov však tvrdí, že im spolužitie s mačkou obohatilo život, no niektorí nemajú o zodpovednosti spojenej s adopciou mačky ani poňatia a preto je tu riziko, že si mačka bude musieť nakoniec hľadať opäť nový domov.

Ako sa starať o mačku v byte?

Ak sa pripravujete na príchod mačacieho maznáčika do domácnosti, je dobré vedieť, čo všetko taká starostlivosť o mačku obnáša a byť pripravený. Pre mačičku budete okrem kvalitného krmiva bohatého na vitamíny a minerály potrebovať pohodlný pelech, misky, hračky, kefy, škrabadlo, mačaciu toaletu či podstielku do mačacej toalety. Okrem toho nesmiete zabúdať na pravidelné kontroly a očkovanie u veterinára. No a v neposlednom rade si mačička bude vyžadovať aj vašu pozornosť a lásku.

Výchova mačky v byte

Mačky nie sú psy a preto vás nikdy nebudú poslúchať tak, ako dobre vychovaný pes. Skákanie po stole, trhanie záclon – mačky si jednoducho robia, čo sa im páči a zachce. Samozrejme, môžete mačku naučiť určité pravidlá, no netreba sa spoliehať na to, že mačka ich vždy aj dodrží. Výchova mačiatok vyžaduje veľa trpezlivosti. Nezabúdajte tiež na to, že mačky sú skvelí skokani a horolezci – môžete ich nájsť všade – v skrini, na poličkách, v práčke, na stole, na parapete či na kuchynskej doske. Mali by ste vždy počítať s tým, že mačka môže byť kdekoľvek a dávať pozor, aby ste jej neublížili. Ak nedoprajete vášmu mačaciemu miláčikovi neobmedzený výbeh, zabezpečte náhradu alebo balkón. Ak bývate v podnájme, nezabudnite si pýtať od majiteľa bytu povolenie.

Starostlivosť o srsť mačiek a hygienu

Mačky pĺznu. A veľa. Chlpy budete mať na oblečení, na gauči, v posteli – všade. Zaobstarajte si preto kvalitnú kefu na vyčesávanie mačacej srsti – pravidelné kefovanie a kvalitné krmivo a doplnky znížia intenzitu vypadávania chlpov. Aj keď sú mačky azda najviac čistotné zvieratá, udržať ich v úplnej čistote je aj tak výzva. Ak mačka zvracia alebo nemá dobré stravovacie návyky, môže sa stať, že zvyšky jedla sa môžu ocitnúť na vašom mäkkom koberci.

Napriek všetkému sú mačky výborní spoločníci!

Malá rada na záver – ak chcete chovať mačku výhradne vnútri, v byte, mali by ste si kúpiť dve mačky. Mačky sú nerady samy a ak budú dve, môžete ich kľudne nechať bez pocitu viny samé doma, pretože budete vedieť, že sa spolu prehrajú. Ak chcete mať len jednu mačku, spýtajte sa v útulku alebo u predchádzajúceho majiteľa, ktoré mačky nestoja o spolužitie s inou mačkou. Potom ale myslite na to, že budete so svojím mačacím miláčikom musieť tráviť dostatok času.

Mačky stoja peniaze, niekedy aj vašu trpezlivosť a je s nimi veľa práce. Ak vás ani toto neodradí, potom je to jasné – mačky milujete a s humorom, trpezlivosťou a láskou k nim zvládnete všetky výzvy vášho spolunažívania. Prajeme vám s vaším novým mačacím miláčikom veľa zábavy!