Podstielky pre mačky: Ako vybrať tú správnu?

Mačky sú inteligentné, prítulné a čistotné zvieratká a oproti psíkom si vyžadujú menej pozornosti, ale tiež sa radi mojkajú a pritúlia. Čo sa čistotnosti týka, mačky sa poctivo umývajú a to viackrát denne a veľkým pozitívom tiež je, že sú schopné sa rýchlo naučiť používať mačaciu toaletu a vy sa tak nemusíte báť, že by špinili v byte kade-tade. Aby bol záchodík pre mačky plné funkčný a naozaj efektívny, potrebujete doň kvalitnú podstielku. Čo je úlohou podstielky a ako vybrať pre vašu mačičku tú správnu, sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Hygienické podstielky pre mačky a ich úloha

Ako sme už spomínali, mačky si na záchodík zvyknú pomerne rýchlo, preto by mala mačacia toaleta byť povinnou výbavou každej mačacej domácnosti. Väčšinou ide o plastovú nádobu, do ktorej sa nasype stelivo pre mačky. Úlohou steliva je zachytiť moč, výkaly a pohltiť zápach. V súčasnosti na trhu existuje niekoľko druhov podstielok, ktoré tieto funkcie dokonale spĺňajú a ešte oveľa viac.

Aké kritériá by mala spĺňať ideálna podstielka pre vašu mačičku?

  • podstielky by mali absorbovať čo najviac moču a výkalov. V ideálnom prípade by mala zostať podstielka po absorpcii moču suchá, aby sa vlhkosť nehromadila a s ňou aj baktérie.
  • podstielka by mala mať čo najnižšiu prašnosť. To znamená, že pri bezprašnej podstielke nebude dochádzať k vdychovaniu čiastočiek zvieratkom a tiež tak bude vznikať menej neporiadku v okolí mačacej toalety.
  • podstielka pre mačacieho miláčika by mala byť vyrábaná z prírodných a neškodlivých materiálov tak, aby bola bezpečná. Dnes na trhu dokonca existujú aj antialergické podstielky.
  • kvalitná podstielka by mala úplne eliminovať alebo pohlcovať pach moču a výkalov. Niektoré druhy podstielok obsahujú rôzne voňavé prísady (levanduľa a pod.), ktoré priestor príjemne prevoňajú.
  • ani mačacie podstielky nezaostávajú s dobou a sú EKO. Čo to znamená? Že ich po použití môžete pokojne spláchnuť do WC. Veľkou výhodou sú tiež stelivá pre mačky, ktoré nemusíte často kompletne vymieňať – jednoducho len odoberiete špinavú časť podstielky a nahradíte ju novou, čím šetríte prírodu, aj vašu peňaženku.

Aké druhy podstielok pre mačky poznáme

Bentonitové podstielky pre mačky

Bentonitové podstielky pre mačky sú z prírodného bentonitu, s prídavkom ílu a vizuálne pripomínajú hlinu s pieskom a majú svetlú farbu. Bentonitové podstielky patria k typom podstielok, ktoré nemusíte vymieňať kompletne. Keď sa mačka do podstielky vyprázdni, vytvorí sa akási hrudka, ktorú lopatkou odoberiete a vzniknuté medzery doplníte novým stelivom. Nevýhodou tejto podstielky je jej vyššia prašnosť a vyššia hmotnosť.

Prírodné podstielky pre mačky

Kukuričné podstielky pre mačkydrevené podstielky pre mačky sa radia medzi prírodné podstielky, pretože sú vyrobené z prírodných materiálov. Sú ekologické a ľahko splachovateľné vo WC. Prírodné stelivá nie sú toxické a preto ich môžu vaše zvedavé mačičky pokojne obhrýzať bez toho, aby ste sa obávali o ich zdravie. Tento typ podstielok zachytáva vlhkosť do kapilárneho systému prírodných rastlinných vlákien, takže má dobré absorpčné vlastnosti. Nevýhodou je, že mačke nemusí sedieť tvar steliva.

Silikónové podstielky pre mačky

Silikónové podstielky pre mačky sú zložené zo silikagélu, čo je materiál s veľmi dobrými absorpčnými schopnosťami. Nielen, že dokáže prijať skoro také množstvo vody, ako sám váži, ale poradí si aj so zápachom a spolu s tekutinami zachytáva aj choroboplodné zárodky. Ide o veľmi úsporný typ steliva s nízkou prašnosťou. Nevýhodou takejto podstielky je, že nie je rozložiteľná a je nutné ju vyhodiť do odpadu. Na druhej strane – silikónová podstielka vydrží veľmi dlho a nie je potrebné ju často meniť. Niektorým mačičkám však zvyknú kryštáliky podstielky vadiť a tlačiť ich na labkách.

Zeolitové podstielky pre mačky

Medzi obľúbené prírodné podstielky pre mačky patria tiež zeolitové podstielky pre mačky. Ide o hygienicky nezávadné a ekologické podstielky s dobrými absorpčnými schopnosťami – zeolit je sopečná hornina, tvorená mikro kanálikmi a dutinkami, ktoré zachytávajú molekuly všetkých skupenstiev – preto podstielka ostáva stále suchá. Zeolit je taktiež schopný absorbovať amoniak nachádzajúci sa vo výkaloch a podstielka pre mačky preto vôbec nezapácha, to ale neznamená, že toaletu netreba pravidelne čistiť. Po vykonaní potreby sa v podstielke vytvorí hrudka, ktorú môžete zlikvidovať v domácom odpade alebo v komposte. Vybrať si môžete z viacerých druhov zrnitostí a vône, vďaka čomu vyhoviete aj tým najnáročnejším mačkám.